Inicio > Crítica > Le escuela de adultos Pere Calders, al barri de Sant Antoni

Le escuela de adultos Pere Calders, al barri de Sant Antoni

Escola “Pere Calders” juny 2010

Les ofrezco una mala noticia. Ha llegado a mis oidos, desde la AAVV del barri, que “chapan ” la Escuela de Adultos. El ay.untamiento aduce falta de cumplimentos de las normativas vigentes. Todos sabemos que lo que no hay es dinero. La escuela fue fundada en 1907, como Escuelas Públicas Municipales ( Lluís Callén Corzán fue su diseñador). Desde hace un largo período actuaba como catalizador y dinamizador de los adultos del barrio. Allí aprendí gratuitamente a perfilar mi catalán. Allí se hacían clases de informática e internet. Allí las personas se sacaban el Graduado Escolar. Para el próximo curso ya no estará.
Insisto en lo de “no hay dinero” para replantear, arreglar o reconvertir la escuela. Pero para otras cosas menos perentorias lo despilfarramos. Les dejo una muestra sacada de la prensa el 16/06/10.
La carta que les hago partícipe es la que la Asociación de Vecinos del Barrio de Sant Antoni ha enviado al Consejo Escolar, rivindicando la validez de la escuela y la carencia de espacios de este tipo en el barrio.

(Per al Consell Escolar de l’Eixample)
Ens han anunciat que l’Escola d’Adults Pere Calders (C. Calàbria 25) té previst tancar les seves portes el proper curs. No ho veiem com una mesura encertada.
Es tracta de l’única escola d’adults del Barri de Sant Antoni, d’una escola amb sis aules i uns cinc- cents alumnes, en torns de matí i tarda. Per suposat, les escoles d’adults no són estrictament equipaments de barri, però tenen un considerable valor de proximitat que no es pot passar per alt. Convé subratllar, a més, que en una avaluació rigorosa de les conseqüències d’un canvi, caldria computar tant les hores ocupades per alumnes i professors en temps de desplaçaments, com la disminució del nombre de matriculats a conseqüència dels costos i molèsties del transport, a part dels aspectes de cohesió social de l’entorn, aspecte aquest molt més difícil de quantificar. Si no es fa així, parlar d”optimització” és xerrameca per impressionar els innocents.
Per tant no sembla gens modèl.lic tancar una escola d’adults que funciona prou bé, sense tenir a punt un projecte alternatiu més satisfactori. Tot i que és cosa sabuda, convé tenir present que les intervencions públiques que no presenten un balanç global clarament positiu s’haurien d’ajornar, per tal de no malbaratar els diners públics. A més a més, fer plegar una escola on s’han esmerçat recursos considerables els últims anys, sense una bona solució de recanvi, no és una manera exemplar de gestionar equipaments tan bàsics i de futur com les escoles.
Evidentment, basta pegar un cop d’ull a l’edifici de l’escola Pere Calders per adonar-se de que no és un local de qualitat ni cumpleix de manera plena les actuals normatives de seguretat i accessibilitat, però és un centre escolar històric del barri que satisfà de forma prou digne unes necessitats elementals de molta gent.
Lluitar per la cohesió social, la societat del coneixement, la participació dels veïns, per prioritzar l’entorn i les necessitats de les persones, no encaixa gens bé amb la proposta de tancar aquesta escola de forma immediata. El que caldria és, sense presses, buscar un espai al barri o als seus voltants propers per tal de remplaçar en un període prudencial aquesta escola centenària, sense deixar al darrere un seguit d’intervencions qui sap si aventureres o potser fins i tot eixorques.

Barcelona, 15 de juny de 2010

Associació de Veïns del Barri de Sant Antoni

Anuncios
Categorías:Crítica
  1. Aún no hay comentarios.
  1. No trackbacks yet.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: